Tandproblemer hos hunde og katte
Tandrøntgen vinder mere og mere frem indenfor dyrlægepraksis landet over
Fuld udstyret tandklinik
Mistanke om tandlidelse
- Dårlig ånde, tydelig tegn på tandsten.
- Savlen (sår, betændelse)
- Kan ikke tygge/ spise som tidligere (Dårlig tand i den ene side, kan betyde patienten kun tygger i den anden side)
Hunde og katte starter deres liv med at få mælketænder ligesom os andre. Efter omkring et halvt år er alle disse udskiftet med blivende tænder. Nogle hunde får problemer med dette tandskifte og især mælkehjørnetænderne kan blive ved med at sidde fast, selvom den blivende tand er brudt frem. Sker dette, kan det være nødvendigt at fjerne mælketanden for ikke at genere udviklingen af den blivende tand.
Tandbørstning er den eneste metode der beviseligt modvirker tandsygdomme. Tyggepinde og diverse tandrensende foder kan hjælpe et stykke hen af vejen, men kan ikke erstatte en grundig tandbørstning. Tandbørstning bør foretages dagligt for at have optimal effekt. Sygdomme i mundhulen kan være meget alsidige, men langt hovedparten skyldes dårlig mundhygiejne. Tandsten og plak findes hos stort set alle de kæledyr der kommer til årlig vaccination og sundhedsundersøgelse. Nogle er så slemme at der skal en tandrensning til.
En tandrensning skal foregå i bedøvelse. Rent praktisk foregår det ved at dyret ankommer til dyrlægen først på dagen, fastende. Efter en grundig sundhedsundersøgelse, evt. suppleret med blodprøver bedøves dyret. Tandrensningen foregår med moderne udstyr med ultralyd og efterfølgende polering. Under tandrensningen får man måske mistanke til underliggende sygdom i nogle tænder. Disse tænder kan man vælge at røntgen fotografere, for derved at fastslå om tanden står til at redde. Ofte er tanden så medtaget, at den desværre må fjernes.
Med tandrøntgen kan man undersøge tanden under gummekanten og derved få et mere grundigt overblik over tandens tilstand. Vi kan undersøge om tandsættet er komplet eller om der gemmer sig en skjult tand i kæben. Skjulte tænder kan give anledning til kæbecyster og bør fjernes. Især hos katte kan huller i tænderne findes ved røntgenundersøgelse. Mulighed for røntgendiagnostik hele tandsæt eller enkelte tænder.
Forebyggelse gennem tandpleje for hunde og katte
Mange af vores hunde og katte går rundt med dårlig ånde, tandkødsbetændelse, huller i tænderne og sågar løse tænder. Lider din hund af dårlig ånde eller løber mundvandet lidt mere end det plejer så kan dit kæledyr lide af en tandsygdom. Hunde og katte starter deres liv med at få mælketænder ligesom os andre. Efter omkring et halvt år er alle disse udskiftet med blivende tænder. Nogle hunde får problemer med dette tandskifte og især mælkehjørnetænderne kan blive ved med at sidde fast, selvom den blivende tand er brudt frem. Sker dette, kan det være nødvendigt at fjerne mælketanden for ikke at genere den videre udvikling af den blivende tand.
Tandbørstning er en selvfølgelighed hos os andre, men der er desværre ikke ret mange dyr der regelmæssigt får børstet tænder. Tandbørstning er den eneste metode der beviseligt modvirker tandsygdomme. Tyggepinde og diverse tandrensende foder kan hjælpe et stykke hen af vejen, men kan ikke erstatte en grundig tandbørstning. Tandbørstning bør foretages dagligt for at have optimal effekt. Sygdomme i mundhulen kan være meget alsidige, men langt hovedparten skyldes dårlig mundhygiejne.
Behandling af tænder hos hunde og katte
Tandsten og plak findes hos stort set alle de kæledyr der kommer til årlig vaccination og sundhedsundersøgelse. Nogle er så slemme at der skal en tandrensning til. En tandrensning skal foregå i bedøvelse. Rent praktisk foregår det ved at dyret ankommer til dyrlægen først på dagen, fastende. Efter en grundig sundhedsundersøgelse, evt. suppleret med blodprøver bedøves dyret. Tandrensningen foregår med moderne udstyr med ultralyd og efterfølgende polering. Under tandrensningen får man måske mistanke til underliggende sygdom i nogle tænder. Disse tænder kan man vælge at røntgen fotografere, for derved at fastslå om tanden står til at redde. Ofte er tanden så medtaget at den desværre må fjernes.
Tandrøntgen vinder mere og mere frem indenfor dyrlægepraksis landet over. Med tandrøntgen kan man undersøge tanden under gummekanten og derved få et mere grundigt overblik over tandens tilstand. Især hos katte kan huller i tænderne findes ved røntgenundersøgelse.Tandrøntgen kan også bruges til at undersøge om tandsættet er komplet eller om der gemmer sig en skjult tand i kæben. Skjulte tænder kan give anledning til kæbecyster og bør fjernes.
Gratis tandkontrol
Alle tilbydes gratis et opfølgende check af mundhule hos en veterinærsygeplejerske et halvt år efter en tandrensning. Giver denne undersøgelse anledning til yderligere afklaring, kan dette ske i samråd med dyrlæge. For mere dybdegående information om vigtigheden af tandpleje for dit kæledyr, anbefaler vi at besøge Den Danske Dyrlægeforenings hjemmeside, som tilbyder værdifulde ressourcer og råd om optimal mundhygiejne for kæledyr. Læs mere om ‘hund tandrensning pris’ længere nede på siden.