Odder Dyreklinik

Døden - naturlig afslutning på livet

Det er tungtvejende overvejelser, når et dyr skal aflives. Aflivningen foretages af hensyn til dyret, og ikke ens eget egoistiske ønske om at beholde kæledyret.

At miste et kæledyr

Det en stor sorg, når et kæledyr skal aflives, og det er vigtigt at tale
om denne sorg og at dele den med andre.

På klinikken eller i hjemmet

Aflivning sker med forudbestilt tid, og det er frivilligt om ejeren vil
være til stede mens det sker.

Aflivning

At aflive sit kæledyr er en stor beslutning. 

At tage afsked med god gammel ven er altid en trist affære. Det er en meget følelsesladet oplevelse og mange fælder en tåre. Dette er en helt naturlig ting og viser bare, at man har holdt af sit kæledyr. Ved aflivningen får dyret først en beroligende indsprøjtning. Den falder derved i en dyb søvn og er samtidigt bedøvet. Herefter mærker dyret ingenting. Hunden får dernæst en overdosis af sovemiddel i blodbanen gennem en lille nål i forbenet. Herefter stopper åndedrættet og hjertet holder op med at slå. Der kan komme et par dybe refleks ud/indåndinger kort tid efter. Hvornår er det rigtigt at gøre. Nogle gange er det indlysende, andre gange et svære valg, f. eks hvor fysikken sætter ud, men “ hovedet” stadig er klar.

Er beslutningen taget, kæledyret skal aflives

Forløbet er meget stille og roligt, kæledyret får en total bedøvende indsprøjtning, hvorefter søvnen stille indtræder. Herfra er tilstanden fuldstændig smertefri. Afslutningsvis gives en indsprøjtning i blodåre, der er bedøvelsesvæske med døden til følge. Forløbet kan ske såvel på klinikken som i hjemmet, så kæledyret ikke skal transporteres , hvilket kan stresse nogle dyr. Efterfølgende kan kæledyret blive i hjemmet eller dyrlægen kan sørge for bortskaffelse. Mange lader dyret blive hos dyrlægen. Dyrlægen har en godkendt køleboks, hvor dyret ligger indtil det afhentes til kremering. Dyret bliver udelukkende brændt til aske og indgår ikke i nogen form for produktion. Man kan også vælge at få dyret hjem igen i en urne. Dette skal man gøre dyrlægen opmærksom på ved aflivningen. Nogle vælger at tage dyret med hjem og begrave det i haven. Dette er helt lovligt og er for nogle en god måde at “beholde” kæledyret på.

Hvordan er afslutningen bedst

Pårørende til kæledyr kan samles omkring aflivningen og på denne måde være fælles omkring afslutningen. Efterfølgende kan vælges en begravelse, hvor evt mindre børn får lov at vedlægge tegning, sætte sten på graven osv.