Odder Dyreklinik

Hund modtager en vaccination fra dyrlægen.
bg_img_2.png
Optimal sundhed og beskyttelse

Vaccination af hund og kat: Komplet sundhedskontrol

Ved vaccinationer af hunde og katte starter vi med grundige sundhedskontroller og skræddersyede vaccinationsprogrammer for at sikre dit kæledyrs helbred og velbefindende. Vores klinik følger de nyeste anbefalinger fra WSAVA for vaccinationspleje. Vi forstår, at hvert kæledyr er unikt og tilbyder personlig rådgivning for at skabe det bedste vaccinationsprogram. Fra hvalpe og killinger til voksne dyr, sørger vi for, at dit kæledyr modtager de nødvendige vacciner til beskyttelse mod sygdomme. Vi tager hensyn til faktorer som alder, livsstil og tidligere sundhedshistorie for at tilpasse den bedste vaccinationsplan.

Dine kæledyrs sundhed er vores prioritet

Vaccination hund, kat & andre kæledyr

Vaccination hund

Skab tryghed med skræddersyede vaccinationsprogrammer.

Vaccination kat

Beskyt din kat mod sygdomme med vores omfattende vaccinationsydelser.

Vaccination kæledyr

Vi tilbyder også vaccinationsydelser til en bred vifte af kæledyr.

Vaccination hund

Personlig og professionel vaccinationspleje

Beskyttelse

Vaccination spiller en afgørende rolle i at beskytte din hund mod en række infektionssygdomme. Vi starter med basisvaccinationer ved 8, 12 og 16 ugers alder for at opbygge et stærkt immunforsvar. Ved 1 års alder får din hund en yderligere booster for at sikre langsigtet immunitet. Derudover anbefales en årlig vaccination for at opretholde beskyttelsen mod kennelhoste og leptospirose, mens vacciner mod parvovirus, smitsom leverbetændelse og hundesyge (canine distemper virus) fornyes hvert tredje år. For hunde, der rejser eller har en højere risiko for visse sygdomme, tilbyder vi også specialiserede vacciner, som rabies og udvidet kennelhoste-vaccine.

Sundhedsundersøgelse

En omfattende sundhedskontrol er essentiel for at overvåge og opretholde dit kæledyrs generelle sundhedstilstand. Udover de regelmæssige vaccinationsopdateringer, gennemgår vi en fuldstændig fysisk undersøgelse af din hund. Dette inkluderer tjek af hjerte/lunger, mave/tarme, pels/hud, øre, øjne, tænder, poter/negle samt muskler og led. Denne årlige kontrol giver os mulighed for at identificere eventuelle sundhedsproblemer tidligt, hvilket kan være afgørende for en succesfuld behandling. Desuden er dette en god lejlighed til at diskutere ernæring, adfærd og eventuelle bekymringer, du måtte have om din hunds sundhed.

Vaccine hund

Vores tilgang til hundevaccination er baseret på en grundig vurdering af hvert enkelt dyrs sundhed og livsstil. Kernevacciner som hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse er essentielle for alle hunde, uanset deres baggrund. Ikke-kernevacciner, herunder leptospirose, parainfluenza og borrelia, gives baseret på individuelle risikofaktorer som udsættelse for bestemte miljøer eller rejsaktivitet. Ved at følge denne skræddersyede tilgang sikrer vi, at din hund får den mest effektive beskyttelse mod sygdomme, samtidig med at vi undgår unødvendig overvaccination. Vores vaccinationsplaner er designet til at støtte din hunds sundhed gennem alle livsstadier, fra hvalp til alderdom.
Hvalp får sin første vaccination hos dyrlægen, en sund start for dit kæledyr.
Hund bliver vejet under konsultation

Parvovirusinfektion

Parvovirusinfektion er en alvorlig sygdom, der især rammer hvalpe og unge hunde. Symptomerne inkluderer blodig diarré og opkastninger, og sygdommen kan være livstruende. Gennem vaccination fra en tidlig alder beskytter vi din hund mod denne frygtede sygdom. Vores vaccinationsprogram følger anbefalingerne for at beskytte mod parvovirus, og vi rådgiver om den bedste vaccinationsstrategi for din hund. 

Sygdom

Parvovirusinfektion er en sygdom der rammer hunde, og især hvalpe og unge hunde. Hundeejere skal være opmærksom på symptomer som blodig diarre og opkastninger. Sygdommen blev først opdaget i 1978 og der hersker megen tvivl om hvor den kommer fra. Sygdommen holdes under kontrol ved vaccinationer, men af og til ses der udbrud. Der er for nylig set et udbrud af Parvovirusinfektion på Fyn hvor 5 hunde har fået konstateret sygdommen. Heraf er 2 døde. Hundene havde ikke fulgt det anbefalede vaccinationsprogram.

Hunde smittes via afføring og savl fra inficerede hunde. Det er derfor vigtigt at forhindre din hund i at spise andre hundes afføring og ikke mindst selv huske at samle din egen hunds afføring op. Mennesker kan ikke smittes med sygdommen. Sygdomsforløbet starter en 5-6 dage efter smittekontakt og starter oftest med opkastninger, feber og ikke mindst en voldsom diarre. Hunden vil virke sløv og slap. Tilstanden er meget alvorlig og kræver indlæggelse hos dyrlægen pga. det store væsketab som diarréen giver. Diagnosen stilles ved hjælp af en afføringsprøve, hvor man analyserer prøven for virus.

Behandling

Selve virusset kan ikke behandles, men sygdommen kan symptombehandles med understøttende terapi, såsom væskebehandling, antibiotika, virussvækkende medicin og kvalmestillende midler. Det er vigtigt at isolere hunden fra andre hunde da sygdommen er meget smitsom..

Antallet af syge hunde der dør er over 90 %. Hunde i alderen 6-20 uger er mest udsat for smitte, men uvaccinerede voksne hunde kan også få sygdommen. Hvalpe født af vaccinerede tæver får overført antistoffer via modermælken. Mængden af disse antistoffer kan variere og det er derfor stadig vigtigt at vaccinere hvalpe. Det anbefales at vaccinere hvalpe mod Parvovirus i 8-12 ugers alderen og så igen 1 måned efter. Revaccination anbefales efter 1 år. Herefter vaccineres hver år eller hvert andet år afhængig af hvilke sygdommen man ellers ønsker beskyttelse mod. Nogle opdrættere vaccinerer deres hvalpe helt ned til 6 ugers alderen for at undgå smitte. Dette gøres ofte i populationer, hvor der er stor risiko for smitte.

Rottweiler, Engelsk Springer Spaniel, Pittbull og Dobermann hunde er især udsat for at pådrage sig en svær infektion med parvovirus. Sygdommen kan forebygges ved vaccination af din hund. Er du i tvivl om din hunds vaccinationsstatus er det en god ide at kontakte din dyrlæge.

Parvovirusinfektion er en alvorlig sygdom, der især rammer hvalpe og unge hunde. Symptomerne inkluderer blodig diarré og opkastninger, og sygdommen kan være livstruende. Gennem vaccination fra en tidlig alder beskytter vi din hund mod denne frygtede sygdom. Vores vaccinationsprogram følger anbefalingerne for at beskytte mod parvovirus, og vi rådgiver om den bedste vaccinationsstrategi for din hund.

Kennelhoste

Ved vaccination hund er det vigtigt at overveje beskyttelse mod kennelhoste, en almindelig luftvejssygdom hos hunde. Denne sygdom ses ofte efter ophold i kennel eller deltagelse i hundeudstillinger, hvor smitte med virus, bakterier, og mykoplasmer kan spille en rolle som komplicerende faktorer. Smitte sker typisk ved direkte kontakt mellem hunde. 

Symptomer

Sygdommen ses oftest efter ophold i kennel, deltagelse i udstillinger eller lignende arrangementer med samling af mange hunde. Heraf stammer navnet kennelhoste. Sygdommen skylles smitte med virus, men bakterier og mykoplasmer har også stor indflydelse som komplicerende faktorer. Smittevejen er oftest direkte kontakt mellem hunde, men indirekte smitte med spyt og luftvejssekret er dog muligt kort inden virus dør udenfor hunden. Symptomer på sygdom ses 5-10 dage efter smitte. Hundene har en tør og kraftig hoste som ofte kan medføre opkastninger. Der kan være feber og manglende ædelyst og i enkelte tilfælde kan kennelhoste udvikle sig til lungebetændelse pga. komplicerende bakterieinfektioner.

Diagnose

De kliniske symptomer og historien om kontakt med andre hunde, vil ofte kunne stille diagnosen kennelhoste. Tegn på komplikationer bør desuden undersøges nøje. Smitte med rundorm, hjerteorm og lungeorm kan i de tidligere stadier ligne kennelhoste og en undersøgelse herfor vil ofte være nødvendig, hvis hosten ikke retter sig eller kompliceres af lungebetændelse. 

Behandling

Behandling af kennelhoste er i ukomplicerede tilfælde ren symptomatisk behandling med hostestillende midler. Hosten er ofte selvforstærkende og bør derfor kontrolleres. Komplicerede tilfælde med lungebetændelse kræver antibiotikabehandling. Under sygdom og de efterfølgende uger er det vigtig at holde hunden i ro. Ved ro reduceres luftvejsirritationen, hosten og sygdomsperioden. 

Forebyggelse

Kennelhoste forebygges optimalt med regelmæssige årlige vaccinationer mod virus. Man kan yderligere beskytte sin hund med en speciel næsevaccine der også indeholder en bakteriel komponet. En vaccination giver dog ikke fuld beskyttelse mod sygdom, men vaccinerede hunde får ofte et meget kortere og mildere forløb. Herudover er det vigtig at undgå kontakt med syge hunde især nysmittede, da den største risiko er tidligt i sygdomsforløbet. 

Vaccination kat

Skab det bedste vaccinationsprogram for din kat

Beskyttelse

En vaccination gør det muligt at beskytte katten imod flere sygdomme. Vaccinationen medfører at kattens immunsystem bliver aktivt og danner antistoffer mod sygdommene. Hvis den drægtige kat er vaccineret som den skal, vil råmælken under normale forhold kunne beskytte killingerne rimelig godt de første ca. 12-16 uger.

Killingernes egne basisvaccinationer gives typisk ved 12 ugers alderen og ved 16 ugers alderen. Mængden af beskyttende forsvarsstoffer falder med tiden. Derfor er det nødvendigt at genvaccinere katten mindst en gang årligt. Alle katte bør vaccineres mod kattesyge og katteinfluenza. I nogle tilfælde vil dyrlægen også vælge at vaccinere mod katteleukæmi, chlamydia og/eller rabies.

Sundhedsundersøgelse

I forbindelse med enhver vaccination er det meget vigtigt, at dyrlægen først foretager en almindelig sundhedsundersøgelse. Kattens evne til at danne forsvarsstoffer er stærkt nedsat ved sygdom, stress og visse medicinpåvirkninger. Derfor bør kun raske katte vaccineres.

I sjældne tilfælde kan der komme bivirkninger i forbindelse med en vaccination. Katten vil da typisk blive fysisk nedstemt og miste appetitten. Eventuelt kan der komme en mindre hævelse omkring vaccinationsstedet. Kontakt dyrlægen i tvivlstilfælde.

Vaccine kat

En kattevaccine indeholder dræbte eller levende svækkede virus/bakterier eller dele heraf. Vaccinen er behandlet på en sådan måde, at den ikke vil fremkalde sygdommen, men kun sætte kattens immunsystem i gang med at danne antistoffer mod den pågældende sygdom. Det er dette princip man udnytter ved en forebyggende vaccination. Dyrlægen vil i forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse vurdere, hvilke vaccinationer der er relevante for netop din kat. 

Kattesyge

Kattesyge skyldes et såkaldt parvovirus. Det kan smitte katte, mink og vaskebjørne. Sygdommen rammer oftest helt unge katte. Smitteoverførslen sker som regel fra kat til kat, via munden og næsen eller via kattens efterladenskaber. En uges tid efter smitten får katten typisk opkast, feber og diarré. Som regel vil langt over halvdelen af ikke-vaccinerede katte dø i løbet af 4-5 døgn. Dyrlægen vil kunne stille diagnosen ved en specialundersøgelse af opkast eller afføringen. I Danmark vaccineres kun med dræbte kattevacciner. Drægtige katte kan derfor vaccineres uden risiko for fosterskader. 

Kat sidder roligt ved siden af sin åbne transportkasse, klar til dyrlægebesøg.
Veterinærsygeplejerske holder kærligt en killing, sikker og blid vaccination hos dyrlægen.

Katteinfluenza

Katteinflueza kan komme af flere virustyper. De to mest almindelige er Rhinotracheitis virus (et herpesvirus) og calcivirus. Kun katte kan få lidelsen som især rammer killinger og ungkatte. Rhinitracheitisvirus giver oftest tyndtflydende næse- og tåreflåd, øjenhindebetændelse og feber. I svære tilfælde kan desuden forekomme lungebetændelse. En calcivirus infektion starter typisk med nysen og næseflåd.

Dernæst ses ofte sårdannelser på tungen og i ganen, hvilket får katten til at savle. Ved sygdom forårsaget af de to omtalte vira vil risikoen for bakterieangreb af kattens øvre og nedre luftveje være stærkt forøget. Katteinfluenza er meget almindelig blandt ikke-vaccinerede katte. En del katte er kroniske smittebærere, dvs., at kattene umiddelbart ser raske ud, men de kan alligevel sprede smitten til andre katte. Da katteinfluenza er meget smitsom bør smittede katte isoleres i mindst 1 måned efter symptomerne er ophørt.

Katteleukæmi

Katteleukæmi (Felin Leukæmi Virus, FeLV) forårsages af en såkaldt retrovirus. Sygdommen optræder oftest hvor mange katte lever tæt sammen. Omkring 60 procent af de angrebne katte vil dø i løbet af 3 år. De resterende ca. 40 procent FeLV-smittede katte vil udvikle immunitet, og dermed rense sig for sygdommen. Smitten overføres igennem kattespyt, blod, urin og ved parring. Virus kan kun overleve få timer uden for værten (katten).

Katteleukæmivirus har stor tilbøjelighed til at angribe bloddannende celler. Derfor kan der forekomme alvorlige sygdomme, som medfører blodmangel. Nogle FeLV-smittede katte kan desuden udvikle diverse former for kræft i forskellige indre organer. Katteleukæmi har i Danmark forskellige geografiske udbredelser. Din dyrlæge vil afgøre om et FeLV-vaccinationsprogram er relevant for netop din kat. 

Chlamydia

Chlamydia (chlamydia psittaci) optræder især i “katterier” eller hvor mange katte har tæt og direkte kontakt med hinanden. Lidelsen kendes også under navnet “papegøjesyge”. Ofte ses øjenflåd fra først det ene øje og derefter det andet. Øjenslimhinden bliver rødlig og irriteret og senere kan udvikles en hornhindebetændelse. De kliniske symptomer forsvinder oftest efter et par uger, men øjenhindebetændelsen kan dog i nogle tilfælde genere i op til flere måneder. Disse tilfælde bør behandles af dyrlægen. 

Rabies

Rabies (hundegalskab) skyldes et rhabdovirus som kan smitte alle varmblodede dyr (og dermed også mennesker). Rabiesvirus overføres oftest ved bid og bliver dernæst ført til centralnervesystemet, hvor det opformeres. Senere findes virus i spytkirtlerne. Symptomerne kan være forskellige, men oftest kan ses en ejendommelige adfærd, nervøsitet og/eller aggressivitet. Senere optræder tilfælde af krampe og lammelser. Lammelse af musklerne i svælget medfører at dyret ofte vil savle. Angrebne dyr skal ifl. Loven aflives straks.

I Danmark kan der fra tid til anden optræde rabies hos smittede ræve der krydser grænsen sydfra. Der er også påvist rabies hos flagermus. Vaccination mod rabies kan komme på tale i Danmark, men der er for tiden ikke nogen lov om det. Hvis katte skal med til udlandet er det påbudt at den er vaccineret mod rabies. Vaccinationen skal gives senest tre uger før udrejse og er gyldig i et år samt må tidligst gives når katten er 12 uger gammel. Nogle lande har endnu mere restriktive regler. Kontakt derfor dyrlægen mindst et halvt år før forventet afrejse.

Omfattende sundhedspleje med V.I.Pet sundhedsplan

Vælg V.I.Pet for total sundhedspleje

Vores V.I.Pet sundhedsplaner tilbyder en helhedsorienteret tilgang til dit kæledyrs sundhed, inklusiv regelmæssige vaccinationer og sundhedskontroller.
Få svar på dine spørgsmål om kæledyrs sundhed

Ofte Stillede Spørgsmål om vaccinationer til hund og kat - din guide.

Find svar på de mest stillede spørgsmål om sundhedskontrol og vaccinationer for dit kæledyr.

Det afhænger af kæledyrets alder, livsstil og sundhedshistorie. Vi kan hjælpe med at skræddersy et vaccinationsprogram til dit kæledyr. Vores mål er at sikre, at dit kæledyr får den nødvendige beskyttelse på en prisvenlig måde. For mere specifikke oplysninger, klik her: dyrlæge priser.

Tidspunktet for din hunds første vaccination og de efterfølgende afhænger af flere faktorer. Vi tilbyder rådgivning om et vaccinationsprogram skræddersyet til din hunds behov. For yderligere information om "hunde vaccination hvornår", kontakt os her.

Hunde og katte har brug for forskellige basisvacciner. Vi tilpasser vaccinationsprogrammet til dit kæledyrs specifikke behov. For yderligere oplysninger om vaccination af kæledyr og generel dyrevelfærd, kan du læse mere hos Dyrenes Beskyttelse.

En titertest er en blodprøve, der måler antistoffer mod bestemte sygdomme. Det kan være en måde at bestemme, om dit kæledyr har brug for en vaccination. 

Ja, vaccinationer er en sikker og effektiv måde at beskytte dit kæledyr mod alvorlige sygdomme. 

Sørg for, at dit kæledyr er roligt og afslappet før besøget, og medbring eventuelle relevante sundhedsjournaler eller information om tidligere sundhedshistorik.