Odder Dyreklinik

Fugle

Hvis du aldrig har haft en fugl før, er en kanariefugl eller undulat et godt valg. De er meget små og nemme at have sammenlignet med papegøjer. Selvom papegøjer kan være lokkende, da de kan snakke, og har en pæn størrelse, er det bedst at starte med en mindre fugl, så man kan lære, hvordan man passer sin fugl. Man skal også overveje, om fuglene skal placeres indendørs eller ude.

En lille fugl på ca. 18 cm, som har det bedst i selskab med andre fugle. I naturen spiser undulater mest frø, men i fangenskab er det bedst at fodre med foderpiller, grøntsager og frugt. Den bliver 6-8 år gammel, og hvis IKKE man har en voliere (et meget stort bur, der går fra gulv til loft, og som er mindst halvanden meter langt), skal undulaterne ud og flyve hver dag.

Undulathannen har blå vokshud oven over næbbet, og hunnen har brun. Den kan gøres tam, – bedst hvis man vænner den til menneskehænder i en ung alder.

En lille fugl på kun ca. 11 cm, – lever bedst i flok, og bliver 8-10 år gamle. De skal hele døgnet rundt have adgang til frisk foder og vand. Grundkosten bør være kanariefrøblanding og dertil supplere med frugt og grønt. Kanariefugle elsker at bade, så køb et fuglebadekar til ophængning eller sæt en underskål i bunden af buret med vand op til ca. 2 cm’s højde. 

For at undgå kanariefuglen får luftvejsinfektioner, skal buret altid stå hævet over jorden, så man undgår træk, samt ikke for koldt og ikke i direkte sollys.

Papegøjer af natur er larmende og de sviner. Især ved daggry er det naturligt for fuglen at skræppe op. Næbbet er fuglens tredje hånd, og papegøjer er sociale dyr, der har brug for tæt kontakt enten med artsfæller eller med sin ejer.

Der er forskel på pasningen af de forskellige arter, og den bedste pasning er at undersøge den rette temperatur, luftfugtighed og kost fra fuglens oprindelige levested.

Papegøjer stiller store krav til ejeren. Hvis fuglen ikke bliver stimuleret og aktiveret, kan den hurtigt udvikle uønsket adfærd som at skæppe konstant, bide eller plukke sig selv. 

Sygdomme hos fugle

Tegn på sygdom ved fugle, man skal være opmærksom på er, hvis fuglen er meget stille, flyver mindre, sidder og puster sig op eller om afføringen ser mærkelig ud. Har en fugl stress eller keder sig, vil den begynde at plukke sine fjer. LINK LEKSIKON – fuglesygdomme på Netdyredoktor – en del af VetFamily