Vaccination hund
Personlig og professionel vaccinationspleje
Beskyttelse
Sundhedsundersøgelse
Vaccine hund
Parvovirusinfektion
Parvovirusinfektion er en alvorlig sygdom, der især rammer hvalpe og unge hunde. Symptomerne inkluderer blodig diarré og opkastninger, og sygdommen kan være livstruende. Gennem vaccination fra en tidlig alder beskytter vi din hund mod denne frygtede sygdom. Vores vaccinationsprogram følger anbefalingerne for at beskytte mod parvovirus, og vi rådgiver om den bedste vaccinationsstrategi for din hund.
Sygdom
Parvovirusinfektion er en sygdom der rammer hunde, og især hvalpe og unge hunde. Hundeejere skal være opmærksom på symptomer som blodig diarre og opkastninger. Sygdommen blev først opdaget i 1978 og der hersker megen tvivl om hvor den kommer fra. Sygdommen holdes under kontrol ved vaccinationer, men af og til ses der udbrud. Der er for nylig set et udbrud af Parvovirusinfektion på Fyn hvor 5 hunde har fået konstateret sygdommen. Heraf er 2 døde. Hundene havde ikke fulgt det anbefalede vaccinationsprogram.
Hunde smittes via afføring og savl fra inficerede hunde. Det er derfor vigtigt at forhindre din hund i at spise andre hundes afføring og ikke mindst selv huske at samle din egen hunds afføring op. Mennesker kan ikke smittes med sygdommen. Sygdomsforløbet starter en 5-6 dage efter smittekontakt og starter oftest med opkastninger, feber og ikke mindst en voldsom diarre. Hunden vil virke sløv og slap. Tilstanden er meget alvorlig og kræver indlæggelse hos dyrlægen pga. det store væsketab som diarréen giver. Diagnosen stilles ved hjælp af en afføringsprøve, hvor man analyserer prøven for virus.
Behandling
Selve virusset kan ikke behandles, men sygdommen kan symptombehandles med understøttende terapi, såsom væskebehandling, antibiotika, virussvækkende medicin og kvalmestillende midler. Det er vigtigt at isolere hunden fra andre hunde da sygdommen er meget smitsom..
Antallet af syge hunde der dør er over 90 %. Hunde i alderen 6-20 uger er mest udsat for smitte, men uvaccinerede voksne hunde kan også få sygdommen. Hvalpe født af vaccinerede tæver får overført antistoffer via modermælken. Mængden af disse antistoffer kan variere og det er derfor stadig vigtigt at vaccinere hvalpe. Det anbefales at vaccinere hvalpe mod Parvovirus i 8-12 ugers alderen og så igen 1 måned efter. Revaccination anbefales efter 1 år. Herefter vaccineres hver år eller hvert andet år afhængig af hvilke sygdommen man ellers ønsker beskyttelse mod. Nogle opdrættere vaccinerer deres hvalpe helt ned til 6 ugers alderen for at undgå smitte. Dette gøres ofte i populationer, hvor der er stor risiko for smitte.
Rottweiler, Engelsk Springer Spaniel, Pittbull og Dobermann hunde er især udsat for at pådrage sig en svær infektion med parvovirus. Sygdommen kan forebygges ved vaccination af din hund. Er du i tvivl om din hunds vaccinationsstatus er det en god ide at kontakte din dyrlæge.
Kennelhoste
Ved vaccination hund er det vigtigt at overveje beskyttelse mod kennelhoste, en almindelig luftvejssygdom hos hunde. Denne sygdom ses ofte efter ophold i kennel eller deltagelse i hundeudstillinger, hvor smitte med virus, bakterier, og mykoplasmer kan spille en rolle som komplicerende faktorer. Smitte sker typisk ved direkte kontakt mellem hunde.
Symptomer
Sygdommen ses oftest efter ophold i kennel, deltagelse i udstillinger eller lignende arrangementer med samling af mange hunde. Heraf stammer navnet kennelhoste. Sygdommen skylles smitte med virus, men bakterier og mykoplasmer har også stor indflydelse som komplicerende faktorer. Smittevejen er oftest direkte kontakt mellem hunde, men indirekte smitte med spyt og luftvejssekret er dog muligt kort inden virus dør udenfor hunden. Symptomer på sygdom ses 5-10 dage efter smitte. Hundene har en tør og kraftig hoste som ofte kan medføre opkastninger. Der kan være feber og manglende ædelyst og i enkelte tilfælde kan kennelhoste udvikle sig til lungebetændelse pga. komplicerende bakterieinfektioner.
Diagnose
De kliniske symptomer og historien om kontakt med andre hunde, vil ofte kunne stille diagnosen kennelhoste. Tegn på komplikationer bør desuden undersøges nøje. Smitte med rundorm, hjerteorm og lungeorm kan i de tidligere stadier ligne kennelhoste og en undersøgelse herfor vil ofte være nødvendig, hvis hosten ikke retter sig eller kompliceres af lungebetændelse.
Behandling
Behandling af kennelhoste er i ukomplicerede tilfælde ren symptomatisk behandling med hostestillende midler. Hosten er ofte selvforstærkende og bør derfor kontrolleres. Komplicerede tilfælde med lungebetændelse kræver antibiotikabehandling. Under sygdom og de efterfølgende uger er det vigtig at holde hunden i ro. Ved ro reduceres luftvejsirritationen, hosten og sygdomsperioden.
Forebyggelse
Kennelhoste forebygges optimalt med regelmæssige årlige vaccinationer mod virus. Man kan yderligere beskytte sin hund med en speciel næsevaccine der også indeholder en bakteriel komponet. En vaccination giver dog ikke fuld beskyttelse mod sygdom, men vaccinerede hunde får ofte et meget kortere og mildere forløb. Herudover er det vigtig at undgå kontakt med syge hunde især nysmittede, da den største risiko er tidligt i sygdomsforløbet.