Odder Dyreklinik

Overvægt

Antallet af overvægtige katte stiger mere og mere - der er derfor blevet væsentlig større fokus på problemet

Kattes aktive liv

Overvægt hos katte er ikke bare et spørgsmål om korrekt fodring, men i høj grad også et spørgsmål om livsstil. Overvægt kan selvfølgelig også skyldes organsygdomme, men det procentvise antal af disse er meget lille. Et indholdsrigt og aktivt liv er en af de vigtigste hjørnesten til at undgå overvægtige katte. Udekatte har som regel alle muligheder for at få et både mentalt og fysisk aktivt liv, mens indekatte desværre ikke har samme muligheder. Det er derfor vigtigt, at der for indekatte findes alternative aktivitetsformer, så de fleste af kattens naturlige behov kan opfyldes.

Jagt

Katte er naturlige jægere, der jager af lyst og ikke sult. Det er derfor ikke muligt at ændre jagtbehovet ved at ændre foder tildeling. Normalt vil kun 1 ud af 15 jagte give bytte. Hvis katte alene skulle leve af jagt kræver det over 100 jagte pr. dag for at få energi nok. Jagten er derfor en krævende forbruger af både tid og energi. For at sikre katte der ikke har adgang udendørs mulighed for at få opfyldt deres jagtbehov, må jagte erstattes af leg. Legetøj skal udvælges, så det kan give hurtige og uforudsigelige bevægelser, høje lyde og være i normal jagtbytte størrelse. Det er vigtigt at afslutte legen med fangst og “drab” og hvis muligt en slags godbid. Dette er især vigtigt, hvis man bruger lyspointer som legetøj. Som et godt legetøj kan nævnes fiskestang med skind mus i snoren. Foderautomater og foderbolde der kræver aktivitet for at få maden ud er også gode, men kræver en vis tillæring. At en gemme en del af dagens foder kræver også bevægelse og mental kapacitet for katte når de skal finde det. Gemmestederne skal dog variere så det ikke bliver for nemt. Udover jagt bruger mange katte også tid på territorium overvågning/markering og forsvar. Derfor bør en indekatte have adgang til kradsebræt, klatre miljøer og højtliggende liggepladser.

Behov for hvile

Meget aktivitet kræver også meget søvn. Det er ikke ualmindeligt at huskatte sover 12-18 timer om dagen, så katte har behov for gode afslapningssteder. De vil meget gerne have private, varme og hævede steder. F.eks. radiator køjer, iglo huler placeret højt o.l.. Katte ændrer gerne deres sovesteder, og derfor må man ikke fortvivle, hvis den dyrt indkøbte seng ikke duer efter en periode.

Ro og sikkerhed

Ro og sikkerhed er meget vigtige for katte, og de bliver utrolig let stressede hvis der er ændringer. For at undgå stress bør der være gode gemmesteder og liggepladser hvor kattene føler sig tryg.
Pladsen over garderobeskabe og gode højtliggende boghylder er klare favoritter for katten. Hvis sådanne steder mangler kan stressen medfører oversoignering og overspisning.

Fodring

Fodring er ikke en social aktivitet for katte. Fodertilbud bør derfor afspejle kattes naturlige behov. Katte spiser kun for at genopfylde energidepoterne og er fysisk skabt til at spise små mængder foder mange gange om dagen. Fodring 2 gange daglig, som man ofte gør til hunde, har ingen mening for katte, der oftest bare vil spise lidt og vandre af sted. Det er vigtigt ikke at mistolke denne spisevane som et udtryk for, at den ikke kan lide maden. Hvis det mistolkes og man hele tiden erstatter foderet med andet mere velsmagende foder, ender man ofte med mere og mere energirige fodertildelinger og en forstyrrelse af kattens naturlige spisemønster. Begrænset adgang til foder, kan også meget let lære katte at tigge om mad, når det nu ikke er til rådighed hele tiden. Risikoen for at katte spiser mere end den har behov for bliver hermed endnu større. At starte med fri adgang til foder fra killing er rigtig godt, så det bliver en naturlig del. Meget at det bør være gemt eller skjult i aktivitetslegetøj som nævnt tidligere. Overgang fra 2 gange daglig fodring til fri fodring kan ikke altid styres at katte i starten. I stedet bør den maksimale daglige fodermængde reguleres, men tildeles mere varierende i mindre portioner. Selvom katte har lært at påskønne og sætte pris på menneskekontakt er det ikke et fundamentalt behov for dem. For mindre sociale individer kan ejere føle at de får for lidt kontakt og forsøge at øge det med lækre godbidder og foder. Men som tidligere nævnt er fodring ikke en social aktivitet for katte. I stedet er leg en væsentlig bedre måde at få mere kontakt på, da katte betragter det som en social aktivitet. Ved at være opmærksom på kattens adfærdsmæssige behov for aktivitet og fodring øges chancerne for at der er balance mellem foderindtagelse og energiforbrug. Risikoen for overvægtige katte nedsætter hermed.