Odder Dyreklinik

Nyttigt viden om kaniner

læs en masse brugbare informationer om kaniner

Kaniner

De fleste synes, at kaniner er nuttede at se på. Dog er det vigtigt at huske på, at kaniner er meget intelligente dyr. Kaniner har behov for stor bevægelighed samt meget socialt samvær for at trives optimalt. Kaniner er fra naturens side kolonidyr.

Kaniners territorium

At kaninerne er kolonidyr betyder, at de finder sammen i små grupper, dog med hver deres territorium. Kommer der en kanin ind på en anden kanins territorium vil den som regel blive domineret eller angrebet indtil den forsvinder. Kaniner vil kun dele deres territorium med deres unger og kun til de bliver fravænnet. Derfor kan man ikke bare sætte flere kønsmodne kaniner sammen i et bur, da kaniner der forsøger at etablere en rangorden, i værste fald kan komme op at slås. Dette sker dog heldigvis ikke så ofte, da kaninerne helst afgør hierarkiet gennem leg, samarbejde og konkurrencer. Kaninerne kan vise deres styrke på mange forskellige fredelige måder. Dette gør de bl.a. ved at grave, løbe imod hinanden osv. Kaniner vil som første prioritet altid forsøge at undgå slåskampe, da de fra naturens side er byttedyr og derfor er dårligt stillet, hvis de bliver såret.

Har du to kaniner sammen, vil de sjældent have behov for at fastsætte hierarki. Hun- og hankaniner deler ikke samme hierarki, men kan naturligvis slås, hvis de sættes sammen i et bur, hvor der er for lidt plads. Det handler egentligt ikke om hvem der bestemmer, men mere om kaninens overlevelsesinstinkt. Mange undersøgelser har vist, at hvis man har to kaniner sammen, bliver deres trivsel større, de får et lavere stressniveau samt bliver mere afslappede. Generelt bliver de fleste kaniner mere livlige, nysgerrige og opsøgende ved at være to sammen. Ved sammenføring af flere kaniner, er det en god ide at sætte 2 bure ved siden af hinanden, så der sker en tilvænning til hinanden. Kaniner kan ”bytte” bure, så der på den måde etableres en fælles duft.

Buret

Kaniner trives bedst med meget plads. Eksempelvis har Dyrenes Beskyttelse anbefalet, at kaniner skal have omkring 9 m2 at bevæge sig på. Men det er vigtigt at tage højde for at kaninen er et aktivt dyr, der i naturen ville have et territorium svarende til 2 tennisbaner at hoppe rundt på. Men faktisk behøver kaniner slet ikke at være i bur. De kan sagtens bevæge sig frit rundt i et hjem og trænes til at bruge bakke og lære ikke at gnave ledninger osv. På den måde kan de blive ”et bedre” kæledyr, fordi den integreres meget mere i familien og får større frihedsgrad, snuser, dufte, bevæger sig meget mere.

Kaninens sprog

Med lidt øvelse er det nemt at tyde din kanins sindstilstand, den signalerer nemlig humøret med stillingen af dens ører. Den afslappede kanins øre hænger fladt langs kroppen, dette er et tegn på at kaninen er træt og/eller tilpas. Stritter ørerne lige op i luften er kaninen opmærksom og peger de fremad er det et tegn på nysgerrighed. Hvis ørerne derimod peger tilbage, er det et tegn på at kaninen er nervøs, hvilket også kan være et forstandige til aggression. Kaniner er dog i udgangspunktet ikke aggressive, men de kan finde på at bide hvis de bliver frustrerede eller bange. Intakte (ikke neutraliserede) kaniner kan være mere tilbøjelige til at bide, som et led i at forsvare deres territorium. Derved bliver en egentlig normale adfærd til problemadfærd for ejeren.

Problemadfærd

Har du en kanin der bider, skyldes det ofte at den ikke er neutraliseret og derved opfører kaninen sig blot som en intakt kanin gør. Det samme gælder om strintning; det er naturligt for kaninen at afmærke sig. Men denne adfærd bliver et problem når vi tager kaninen ind i vores hjem. Det kan derfor være en god ide, at lade sin kanin neutralisere, hvis du har planer om at kaninen skal være en kælekanin og fungere godt sammen med andre kaniner.

Neutralisation af kaniner

Kaniner bliver kønsmodne når de er mellem 5-7 mdr. Når din kanin bliver kønsmoden, ses det ved at den ændre adfærd: den kan finde på at bide, strinte, markere med afføring, lugte samt udvise humpe-adfærd da den kan blive seksuelt frustreret. Når din kanin begynder at udvise denne adfærd, er det ved at være tid til at få den neutraliseret. Hankaninerne kan kasteres så snart testiklerne er faldet ned. Dette sker oftest i 3-5 mdr. alderen. Hunkaninerne kan steriliseres når de vejer 1 + kg og er 4 mdr. gamle eller derover.

Tænder

Din kanins tænder er et vigtigt område. Dette skyldes at rigtig mange kaniner har problemer med deres tænder, da de ligesom vores negle vokser hele livet. Kaninerne har derfor stort behov for at slibe tænderne og det gør de ved at spise grønt såsom hø, græs, broccoli og kål mm.. 

Hvis ikke kaninen får slebet sine tænder, sker der en forvoksning, som betyder at tænderne får en forkert stilling, hvilket gør det svært for kaninen at tygge sin mad. Problemer ved kaniners kindtænder er tandspidser, tandbroer, tandbylder osv. Fortænder kan have skæv vækst, forvoksede osv. Her er en række af de hyppigste symptomer ved tandforvoksning:

  • Nedsat appetit eller ophørt ædelyst
  • Kaninen vil gerne æde, men kan ikke
  • Vægttab
  • Kindbylder

Har du mistanke om at den kanin har tandproblemer, er det vigtigt at få tjekket tænderne regelmæssigt. 1-2 gange om året kan være nødvendigt. Får din kanin en årlig vaccine, vil dyrlægen typisk checke tænder ved sundhedsundersøgelsen.

Vaccinationer af kaniner

Kaniner kan vaccineres mod Myxo-RHD Myxo: myxomatose/ kaninpest, der er en smitsom sygdom hos kaniner. Symptomer som hævede øjenlåg, øjenbetændelse. RHD : rabbit heamorrhagic Disease, der er en alvorlig sygdom ved kaniner. Symptomer som nedstemthed og pludselig død uden forudgående symptomer. Sygdommen giver blødninger i nyrer og forandringer i lever og lunger. Vaccine gives kan gives fra 5 ugers alder. Vaccinen er effektiv efter 3 uger og kan holde i et år, hvorefter der skal foretages revaccination.