Livmoderbetændelse hos hund
Livmoderbetændelse hos hunde, er en ansamling af betændelse i livmoderen hos ikke-steriliserede hunhunde/tæver
Sygdom
Sygdommen er meget almindelig og viser sig oftest hos hunde i alderen 7-10 år. I en Svensk forsikringsundersøgelse viste det sig, at en fjerdedel af alle ikke steriliserede hunhunde udviklede livmoderbetændelse inden de var 10 år gamle.
Årsagen til denne meget almindelige sygdom er ikke helt afklaret, men skyldes kønshormonet progesterons påvirkning af livmoderen. Kønshormonet øger dannelsen af slim i livmoderen, lukker livmodermunden og hæmmer immunsystemet. Hermed er der risiko for, at bakterier der normalt findes i tarmen finder vej ind i livmoderen og giver betændelse. Mængden af kønshormonet er især højt i hunhundens løbetid, hvor livmoderen er åben. De fleste hunde med livmoderbetændelse kommer derfor oftest til dyrlægen 2-3 uger efter løbetidens afslutning.
Behandling med løbetidsudsættende sprøjter eller abortsprøjter øger risikoen for sygdom yderligere. En åben livmoderbetændelse, hvor det flyder med pus er ikke svær at se, mens en lukket livmoderbetændelse straks er vanskeligere at opdage. Det mest almindelige tegn på livmoderbetændelse er øget drikkelyst og tissetrang. Herudover varierer tegnene på betændelsen meget. Der kan f.eks. ses manglede ædelyst, opkast, diarre, halthed og bugsmerter. Diagnosen livmoderbetændelse stilles sikrest ved en ultralydsscanning eller røntgen. Et meget tydeligt tegn kan dog også findes i en blodprøve.
Behandling
Behandling af livmoderbetændelse kan være en sterilisation hvor livmoderen fjernes eller det kan være en medicinsk behandling. Ved medicinsk behandling udtømmes betændelsen med hormonbehandlinger under en langvarig antibiotikakur med f.eks. penicillin.
Sterilisation vil altid være første anbefaling til alle ældre og svækkede hunde, samt hunde der aldrig skal have hvalpe. Årsagen til dette er, at risikoen for tilbagevendende sygdom efter næste løbetid er meget stor ved medicinsk behandling. Til yngre avlstæver vil drægtighed lige efter endt behandling være anbefalelsesværdigt.
Livmoderbetændelse kan kun forebygges ved sterilisation, hvor æggestokke eller hele livmoderen fjernes. Hvis sterilisation foretages inden hundens første løbetid eller senest mellem første og anden løbetid, reduceres risikoen for brystkræft også markant.
En kendt bivirkning ved sterilisation er, at visse steriliserede hunhunde med alderen har svært ved at holde på urinen (inkontinens). Behandling med kønshormoner kan hos de fleste hunde fjerne dette. Risikoen for inkontinens mindskes ved at vente med sterilisation til efter første løbetid.