Odder Dyreklinik

Fodring af gnaver

Forskellige metoder og fodertyper

Bure og indhegninger

I handlen findes mange forskellige bure og indhegninger til græsning, men man kan dog sagtens bygge en selv. For både marsvin og kaniner er en løbegård bygget om en træramme med voliérnet en rigtig fin løsning. Der skal være et tag af net som beskyttelse mod rovdyr samt adgang til skygge og skjul. Til kaniner vil en bund af net være nødvendigt, da den ellers kan grave sig ud.

Kaniner og marsvin er meget følsomme for varme, derfor er det meget vigtigt, at skjulet er så stort, at der altid er skygge uanset hvor solen står på himlen. Burets størrelse er ikke afgørende, men en rummelig model med mulighed for motion vil være at foretrække. Kaniner og marsvin er fordøjelsesmæssig en slags mini drøvtyggere, hvor deres blindtarm fungere som et gæringskammer

Foder

Mave og tarm er derfor ret følsomme for foderskift og ændringer bør derfor foregå gradvist. I opstarten vil kort tid som 15 min i løbegården derfor være en god ide. Ved langsom at forlænge tiden kan de efterhånden klare hele dagen i buret. Husk fri adgang til vand hele tiden og hø ved længere tids ophold.

Løbegården placeres normalt på et græsområde, men de tåler også ved tilvænning mange forskellige urter og grønsager. Udover mælkebøtter, som alle jo kender, kan man give vejbred, fuglegræs, vild kørvel, kløver, hønsetarm og skvalderkål. Fra køkkenhaven vil de gerne have gulerødder, gulerods top, kål (i små mængder), æbler, rødbeder, foderroer, salater, melon, persille, rød og grøn peber, blomkålsblade, broccoli, halvmodne majs og majsblade. De spiser dog helst ikke løg, porrer og lignende.