Odder Dyreklinik

Chinchillaer

Er en Chinchilla dit næste kæledyr?

Fakta om chinchillaen

Chinchilla er i naturen flokdyr som stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Det er natdyr, der er aktive aften og nat og sover hele dagen. De bliver kønsmodne i 4-5 mdr. alderen, men bør først parres ved 9 mdr. Hunnen er drægtig i ca. 111 dage. Levetiden er ca. 10 år.

Bur

Chinchilla kræver meget plads med et bur på min 80*80*100 cm til 2 chinchillaer. Buret skal stå lyst og tørt med en maksimal rumtemperatur på 27-28 grader. En sovekasse med et lille indgangshul samt klatre og siddegrene bør være i buret. En gang daglig tilbydes et kar med sand til sandbadning i ca. ½ time. Sandet bør være meget fint og rent.

Foder

Chinchilla er fordøjelsesmæssig en slags mini drøvtygger (pseudoruminant), hvor blindtarmen fungerer som et gæringskammer. Udover den normale afføring dannes der en blødere afføring som spises igen. Denne blødere afføring er rig på B-vitaminer. Mave og tarm er ret følsom for foderskift, og der er risiko for diarre og/eller trommesyge hvis ændringer ikke foregår gradvis. I naturen lever chinchillaer på en meget næringsfattig kost med et stort fiberindhold. Fiberindholdet i kosten er derfor af stor betydning. Pas på med at lade chinchillaer løbe frit i hjemmet. De kaster sig fornøjet over ethvert tilgængeligt fødeemne uden hensyn til konsekvenserne. I bedste fald giver det kun mavepine, men det kan resultere i døden. Chinchilla kræver faste spisetider. Hvis fodringen forsinkes kan de fordrive tiden med at æde andres eller egen pels.

Hø/Vand

Chinchilla kræver store mængder hø for at få struktur nok i sit foder, og dermed den bedste fordøjelse. En god type er enghø f.eks. med lucerne og/eller kløver. Det skal være af god kvalitet. For groft hø kan give forstoppelse og for dårlig eller for frisk hø kan give diarre.

Tørfoder

Det bedste er chinchillapiller, der ofte er stører end andre foderpiller, så de kan fastholdes i poterne. Kan disse ikke skaffes kan marsvine- eller kaninpiller bruges bare de indeholder 15-20 % fibre. 1-2 spsk. daglig er nok.

Fodertilskud

Med langsom fodertilvænning kan der som tilskud gives max. 1 tsk. pr. dag af følgende foderemner. Korn, tørrede æbler, rosiner, hasselnødder og solsikkekerner. Der kan også gives 1 spaghetti stang om dagen. Giv aldrig tørret kokosnød eller stenfrugter med sten i. Kokos svulmer op og frugtstenene er giftige.

Gnavemateriale & aktivering

Afskårne æble og pæregrene er gode til at give et naturlig slid på tænderne, og er desuden god beskæftigelses terapi. Daglig motion udenfor buret. Vær forsigtig med ledninger.