Aflivningsproceduren for både hunde, katte og andre kæledyr
Professionel og omsorgsfuld
At aflive sit kæledyr er en stor beslutning
At tage afsked med god gammel ven er altid en trist affære. Det er en meget følelsesladet oplevelse og mange fælder en tåre. Dette er en helt naturlig ting og viser bare, at man har holdt af sit kæledyr. Ved aflivningen får dyret først en beroligende indsprøjtning. Den falder derved i en dyb søvn og er samtidigt bedøvet. Herefter mærker dyret ingenting. Hunden får dernæst en overdosis af sovemiddel i blodbanen gennem en lille nål i forbenet. Herefter stopper åndedrættet og hjertet holder op med at slå. Der kan komme et par dybe refleks ud/indåndinger kort tid efter. Hvornår er det rigtigt at gøre. Nogle gange er det indlysende, andre gange et svære valg, f. eks hvor fysikken sætter ud, men “ hovedet” stadig er klar.
Er beslutningen taget?
Forløbet er meget stille og roligt, kæledyret får en total bedøvende indsprøjtning, hvorefter søvnen stille indtræder. Herfra er tilstanden fuldstændig smertefri. Afslutningsvis gives en indsprøjtning i blodåre, der er bedøvelsesvæske med døden til følge. Forløbet kan ske såvel på klinikken som i hjemmet, så kæledyret ikke skal transporteres , hvilket kan stresse nogle dyr. Efterfølgende kan kæledyret blive i hjemmet eller dyrlægen kan sørge for bortskaffelse. Mange lader dyret blive hos dyrlægen. Dyrlægen har en godkendt køleboks, hvor dyret ligger indtil det afhentes til kremering. Dyret bliver udelukkende brændt til aske og indgår ikke i nogen form for produktion. Man kan også vælge at få dyret hjem igen i en urne. Dette skal man gøre dyrlægen opmærksom på ved aflivningen. Nogle vælger at tage dyret med hjem og begrave det i haven. Dette er helt lovligt og er for nogle en god måde at “beholde” kæledyret på.
Hvordan er afslutningen bedst?
Pårørende til kæledyr kan samles omkring aflivningen og på denne måde være fælles omkring afslutningen. Efterfølgende kan vælges en begravelse, hvor evt. mindre børn får lov at vedlægge en tegning, sætte sten på graven osv. For yderligere støtte og vejledning i denne svære tid, anbefaler vi at besøge Dyrenes Beskyttelses side om sorg og støtte, hvor du kan finde ressourcer, der kan hjælpe med at bearbejde tabet af et kæledyr.