Odder Dyreklinik

Vi skal have hund

vi kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige hund

Den rigtige hund

Når alle overvejelser er gjort og drømmen stadig lever skal den helt rigtige type hund findes. Man bør nøje overveje hvilke krav og ønsker man stiller til hundens egenskaber afhængig af om det skal være en jagt- brugs- eller familiehund, stor eller lille hund, tæve eller han.

Store og små hunde kræver det samme i tid og opdragelse, men en stor hund kan selvfølgelig i kraft af sin størrelse være vanskeligere at magte fysisk og har man en lille bolig eller en bolig med trapper kan en stor hund være et uhensigtsmæssig valg. Tæve eller hanhund er et temperamentsspørgsmål. Generelt kan man sige, at hanhunde kan være mere dominerende end tæver, og derfor lidt svære at styre, mens tæver omvendt kan havde en større tendens til nervøsitet.

Racehunde og blandingshunde kan alle havde fortrinlige egenskaber med hensyn til temperament, brug og sygdomme. Hos blandingshund kan disse dog være svære af forudse, så derfor er kendskabet til begge forældre meget vigtig hvis man vælger en blandingshund. Ønsker man en hund med særlige egenskaber vil en racehund være et mere sikkert valg.

I Danmark findes mere end 200 racer, og der kommer hele tiden flere til. Racerne er forskellige både af udseende og mentalitet og race bør vælges ud fra hvad der passer bedst til familiens ønsker og overskud til at opfylde hundens specielle behov. Nærmere viden om de forskellige racer kan f.eks. fås via hundebøger, Internet samt kontakt til specialklubber for de forskellige racer, opdrættere og dyrlæger. I Dansk Kennel Klub kan man få hvalpelister og opdrætterlister over racehunde. Mange hvalpe annonceres andre steder som aviser og specialblade som f.eks. jagtblade.

Den rigtige hvalp fra det rigtig sted

Hvalpe præges på et meget tidlig tidspunkt i deres liv fra 2-3 ugers alderen op til ca. 12 ugers alderen. Det er derfor vigtig at vælge en hund som har haft gode opvækstforhold der ligner ens egne meget. Det er vigtig at der har været kontakt med mange forskellige voksne og børn og f.eks. også med andre dyrearter hvis man også har en kat eller med andre specielle ting der senere skal være en naturlig ting. Uden denne prægning især på mennesker vil det være meget svært at få en hvalp til senere at kunne fungere som familiehund.

Det er vigtig at besøge en opdrætter/hvalpesælger inden købet så man kan se tæven, hele kuldet og de forhold de lever under. Hvis det ikke er mulig, så vælg et andet sted. Stil alle de “dumme” spørgsmål der findes, så valget bliver det helt rigtige. Forholdene skal være pæne og rene og hvalpene skal se sunde og raske ud og være livlige, nysgerrige og legesyge.

Hvalpe i et kuld er ofte meget forskellige. De spænder ofte fra den meget aktive, pågående der udfordrer kuldsøskende til den meget stille, tilbagetrukne type. Begge typer kan blive gode hunde med den rette træning, men som førstegangsejer vil den bløde mellemvarer være det bedste. Det vil sige, en hvalp der er legesyg uden at være dominerende, den skal være nysgerrig og undersøgende uden at vise angst overfor nye ting, og desuden være glad for kontakt, men rolig og ikke vedholdende hvis den afvises.

Plads, tid og overskud

Drømmen om hund i familien er dejlig men bør overvejes og planlægges nøje inden den føres ud i livet. En hund er ikke bare en ting der kan købes og smides væk når interessen er dalende, men et levende væsen der forpligter de næste 8-15 år. Den bør derfor vælges så den passer til familien og dens livsform.

Uanset om man bor i lejlighed eller hus kræver en hund plads, tid og overskud. Hunde er fra naturen flokdyr, der har behov for meget kontakt og bør derfor ikke være for meget alene. De har behov for luftning flere gange daglig for at besørge, men også for at få motion og nye impulser.

Der kræves tid til opdragelse, træning og aktivering så hunden lærer sin plads i familien og daglig bliver mental træt og tilfreds, og herudover kræver visse racer også tid til daglig pelspleje. Et daglig tidsforbrug på 1-2 timer er derfor ikke urealistisk.

Ferie og økonomi

Det er ikke alle steder en hund er velkommen som gæst, og derfor bør man også inden køb af hund overveje hvordan og hvem der skal passe hunden når man ikke er hjemme.

Udover anskaffelsesprisen koster det penge at have hund. Den skal havde mad hver dag, og der skal være råd til loppe- og ormekur, pasning i ferier, planlagte og uforudsete dyrlægebesøg, træning og forsikring m.m.

Køberettigheder og købstidspunkt

Ved køb af hvalp er man omfattet af den almindelige købelov som også gælder ting som f.eks. en kaffemaskine. D.v.s., at man har 2 års reklamationsret på mangler der har været til stede ved købet.

Ved en hvalp vil mangler f.eks. kunne være medfødte sygdomme som viser sig indenfor 2 år. Udover den almindelige købelov kan man sikre sig via en købskontrakt som f.eks. kan specificere ting som garanti mod nogle sygdomme o.l. Vigtig er det dog at få præciseret hvad denne garanti dækker f.eks. om det er en ny hund eller tilbagebetaling af en del af købesummen der ydes hvis sygdommen viser sig.

Tidspunktet for køb af hvalp er bedst hvis man har ferie eller der en person hjemme hele tiden. Hvalpen kommer lige fra sin familie, og er ikke vant til at være alene. Man bør i starte være hjemme og langsomt vænne hvalpen til at være alene ved at forlade den længere og længere tid af gangen.

Som hjælp fås hos Odder Dyreklinik et skema med spørgsmål til overvejelser før indkøb af hund.

Desuden findes der meget god litteratur på markedet. Specielt er Hvalpebogen af Gwen Bailey et godt køb. Her gives en god og forståelig hjælp til opdragelse af en hvalp så den bliver en god og veltilpasset voksen hund.