Odder Dyreklinik

Parvovirusinfektion

Beskrivende tekst

Sygdom

Parvovirusinfektion er en sygdom der rammer hunde, og især hvalpe og unge hunde. Hundeejere skal være opmærksom på symptomer som blodig diarre og opkastninger. Sygdommen blev først opdaget i 1978 og der hersker megen tvivl om hvor den kommer fra.

Sygdommen holdes under kontrol ved vaccinationer, men af og til ses der udbrud. Der er for nylig set et udbrud af Parvovirusinfektion på Fyn hvor 5 hunde har fået konstateret sygdommen. Heraf er 2 døde. Hundene havde ikke fulgt det anbefalede vaccinationsprogram. 

Hunde smittes via afføring og savl fra inficerede hunde. Det er derfor vigtigt at forhindre din hund i at spise andre hundes afføring og ikke mindst selv huske at samle din egen hunds afføring op.

Mennesker kan ikke smittes med sygdommen. Sygdomsforløbet starter en 5-6 dage efter smittekontakt og starter oftest med opkastninger, feber og ikke mindst en voldsom diarre. Hunden vil virke sløv og slap. 

Tilstanden er meget alvorlig og kræver indlæggelse hos dyrlægen pga. det store væsketab som diarréen giver. Diagnosen stilles ved hjælp af en afføringsprøve, hvor man analyserer prøven for virus.

Behandling

Selve virusset kan ikke behandles, men sygdommen kan symptombehandles med understøttende terapi, såsom væskebehandling, antibiotika, virussvækkende medicin og kvalmestillende midler. Det er vigtigt at isolere hunden fra andre hunde da sygdommen er meget smitsom..

Antallet af syge hunde der dør er over 90 %. Hunde i alderen 6-20 uger er mest udsat for smitte, men uvaccinerede voksne hunde kan også få sygdommen. Hvalpe født af vaccinerede tæver får overført antistoffer via modermælken. Mængden af disse antistoffer kan variere og det er derfor stadig vigtigt at vaccinere hvalpe. Det anbefales at vaccinere hvalpe mod Parvovirus i 8-12 ugers alderen og så igen 1 måned efter. Revaccination anbefales efter 1 år. Herefter vaccineres hver år eller hvert andet år afhængig af hvilke sygdommen man ellers ønsker beskyttelse mod. Nogle opdrættere vaccinerer deres hvalpe helt ned til 6 ugers alderen for at undgå smitte. Dette gøres ofte i populationer, hvor der er stor risiko for smitte.

Rottweiler, Engelsk Springer Spaniel, Pittbull og Dobermann hunde er især udsat for at pådrage sig en svær infektion med parvovirus. Sygdommen kan forebygges ved vaccination af din hund. Er du i tvivl om din hunds vaccinationsstatus er det en god ide at kontakte din dyrlæge.