Odder Dyreklinik

Hvalpetips

bliv klogere på dit kæledyr

Fodertyper

Hvalpe tages fra moderen, når de er 8 -10 uger gamle. I 8-12 ugers alderen skal hvalpe fodres ca. 3 gange dagligt. Det er bedst at bruge et tørfoder beregnet til hvalpe og unghunde. De fodres denne blanding i 10-14 måneder afhængig af race. Når hvalpen er 12-14 uger kan den nøjes med fodring 2 gange dagligt.

Man bør vælge en kvalitet af hvalpetørkost, hvori der er et godt afstemt forhold af calcium og fosfor, samt proteiner. Det kan være svært selv at vurdere, men vælger man én af de dyrere mærker er man sikret godt (Hill´s Science Plan, Specifik, Eukanuba, Royal Canin). 

Den omsættelige energi og fordøjeligheden bør være høj, da hvalpen så er lettere at få renlig. Her er det muligt at se forskellen på et godt foder og et mindre godt foder. Hvalpen skal ofte have mere af det billige foder, end den skal have af det dyre for at få sit energibehov dækket. De billige mærker bruger fyldstoffer,som hunden ikke kan optage, med det resultat at den skal af med meget mere afføring.

Det er vigtigt at tage hensyn til, hvilken race ens hvalp er. Er hvalpen af en race, der bliver over 25 kg, når den er udvokset bør den fodres med en hvalpetørkost specielt til store racer. Man kan herved undgå, at hvalpen vokser for hurtigt og får problemer med led og knogler. 

Hvis man fodrer med et kvalitetsfoder, skal man ikke give ekstra tilskud af mineraler. Hvis man ønsker at skifte fodertype gøres det bedst ved at “mikse” det nye foder med det gamle over en periode af 5-7 dage. Benyttes der supplerende hjemmelavet foder, må der til den del suppleres med mineraler.

Ormekur

Hvalpe fødes med ormelarver. De gives ormekur i 5-6 ugers alderen. Dette gentages evt. i 9-11 ugers alderen. Normalt udvikler hunden immunitet mod spoleorm: Gentagen behandling kun efter påvisning af orm eller orme æg i afføringen. Ormekur er pr. 1. august 1999 receptpligtigt og skal ordineres til den enkelte patient ved påviste symptomer. Ved vaccination tilbydes ormeundersøgelse.

Hvalpe basisvaccination

Grundlæggende vaccineres hvalpen, når den er ca. 12 uger og igen 4 uger senere. Derefter vaccineres hunden en gang om året. Vaccinen beskytter mod hundesyge, parvovirus, leverbetændelse og delvis kennelhoste. Er hunden vaccineret før 8 ugers alderen, er det typisk kun mod sygdommen parvovirus (diarré). De øvrige vaccinationer udføres efter programmet. Skal hunden med på udlandsrejse kræves rabiesvaccination (hundegalskab). Hunden skal vaccineres senest 1 måned før udrejse, hvis man skal sydpå med hunden.

Tandskift

Hvalpens tandskift sker i 4 – 6 måneders alder. Det slutter normalt, når de er 6 måneder, men især små hunderacer taber ikke alle mælketænder og får derved dobbelt tandsæt. Kontakt dyrlægen, hvis problemet opstår.

Dansk Hunderegister

Registrering og mærkning af hunde er lovpligtig. Inden hunde er 4 mdr. Mærkningen kan enten ske ved tatovering eller med mikrochip. Hvis man vælger tatovering, skal man være opmærksom på at behandlingen er smertevoldende, hvis ikke hunden er i narkose. Mærkning med mikrochip er derimod hurtigt – som en vaccination. Man lægger typisk mikrochippen ind under huden på venstre side af halsen i forbindelse med vaccination ved. Folderen “Hundenumre” udleveres ved første vaccination

Sygeforsikring

Udover en lovpligtig ansvarsforsikring kan hunden have en sygeforsikring. Denne vil dække større udgifter ved længerevarende sygdomsproblemer, operationer, røntgenundersøgelser m.m.